Maselnica o pojemności 400 litrów to okresowa olejarka bębnowa przeznaczona do ubijania na masło śmietany, otrzymanej uprzednio przez separację w separatorze. Śmietankę o zawartości tłuszczu od 25 do 40 procent wlewa się przez właz do maselnicy olejarni, w przybliżeniu do 0,4-0,5 (do połowy) całkowitej objętości geometrycznej.
W przypadku wysokiej jakości ubijania masła nadzienie śmietaną powinno mieścić się w granicach 0,4-0,5 całkowitej objętości. Na przykład do maselnicy o geometrycznej objętości 100 litrów wlewa się od 40 do 50 litrów śmietany, aby uzyskać najlepsze ubicie. Czas ubijania trwa od 40 minut do 120 minut i zależy od temperatury, składu surowców oraz stopnia pasteryzacji. Wewnątrz bębna znajdują się łopatki, które zbierają śmietanę i spadając pod własnym ciężarem, włamują się do bębna.
Wielokrotne uderzenia i mieszanie prowadzą do zagęszczenia oleju, dzięki czemu powstaje produkt o plastycznej konsystencji. Bęben zatrzymuje się po uformowaniu się ziarna oleju, po czym maślanka jest spuszczana do kolby przez zawór spustowy. Ziarna oleju są ubijane, aż utworzy się ciągła warstwa oleju.
Urządzenie prasy olejowej:
Strukturalnie, masielnica składa się z cylindrycznego poziomego pojemnika (bębna) (1), który jest zainstalowany na ramie (2). Wewnątrz zbiornika znajdują się cztery specjalne ostrza ustawione pod pewnym kątem. Motoreduktor (3) jest również montowany na ramie poprzez połączenie sprzęgające z kontenerem. Z jego pomocą pojemnik obraca się wokół własnej osi. Kontener wyposażony jest w właz do załadunku śmietanki (4) oraz zawór do opróżniania maślanki (5). Na końcu zbiornika umieszczone jest okienko inspekcyjne o średnicy 50 mm (6), które służy do monitorowania procesu ubijania oleju.
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje, skontaktuj się z naszymi menedżerami!
Firma IKR GROUP.